Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑνακοινώσειςΕθνικές Επέτειοι - ΓιορτέςΣΤ' Τάξη

“Τους Τρεις Μεγίστους Φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος”

Την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024, οι μαθητές και μαθήτριες της Στ τάξης μαζί με τη σημαία μας συνοδεία του σημαιοφόρου και των παραστατών θα παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία για τους Τρεις Ιεράρχες στον Ιερό Ναό Αγίου Χρυσοστόμου.

Οι Τρεις Ιεράρχες, Βασίλειος ο Μέγας, Γρηγόριος ο Θεολόγος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος, είναι οι τρεις αγιότεροι και σοφότεροι άνθρωποι της εποχής τους. Κατάγονταν από οικογένειες ευγενείς, αρχοντικές και πλούσιες. Γνώρισαν την κοσμική σοφία, σπούδασαν στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της τότε ανθρωπότητας. Η αγάπη του Χριστού τούς έκανε να περιφρονήσουν την κοσμική δόξα, να γίνουν μοναχοί, ιερείς, επίσκοποι, και να αφιερώσουν την ζωή τους στον Χριστό, στην Εκκλησία και στους χριστιανούς. Και έτσι, επειδή αγάπησαν πολύ τον Θεό και αγάπησαν πολύ τους ανθρώπους, έγιναν μεγάλοι ευεργέτες, διδάσκαλοι, παιδαγωγοί και πνευματικοί Πατέρες, αληθινοί οδηγοί των ανθρώπων.

Ο Μέγας Βασίλειος σημειώνει: «Όταν απουσιάζει η αρετή, όλα τ’ άλλα είναι περιττά». Στην ομιλία του “Προς τους νέους, όπως αν εξ ελληνικών ωφελοίντο λόγων”, αναφέρει πολλά παραδείγματα αρετής από τους αρχαίους Έλληνες και συμβουλεύει τους νέους: «όπως οι μέλισσες διαλέγουν το νέκταρ από τα λουλούδια, έτσι κι εσείς να διαλέγετε αυτά που διαβάζετε. Να κρατάτε τα καλά και τα ωφέλιμα». Ακόμη: « άνθρωπος που δε δέχεται συμβουλές, είναι εχθρός του εαυτού του» και θεωρεί σκοπό της αγωγής την απόκτηση αρετών, της σοφίας, της σωφροσύνης, της ανδρείας και της δικαιοσύνης. Προτείνει τον δάσκαλο να προχωράει από τα απλούστερα στα δυσκολότερα, να μη μιλάει για πολλά πράγματα ταυτόχρονα, γιατί αλλιώτικα ο μαθητής θα κάνει ό,τι και το στομάχι: θα τα αποβάλει.

Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος λέει: «Η παιδεία έχει την πρώτη θέση ανάμεσα στα ανθρώπινα αγαθά». «Πρώτα κανείς παιδεύει τον εαυτό του και μετά τους άλλους». «Δίδασκε με το παράδειγμα ή σταμάτα να διδάσκεις». «Προτιμότερο στη διδασκαλία το ολίγο και ασφαλές από το πολύ και επισφαλές». «Να μη μοιάζουμε τη ραγδαία βροχή, αλλά την ήρεμη. Η πρώτη παρασύρει το έδαφος, η δεύτερη μπαίνει βαθιά στη γη και τη γονιμοποιεί». «Ο παιδαγωγός εγκαίρως βλέπει τις ιδιαίτερες κλίσεις των παιδιών και τους υποδεικνύει τους κλάδους και τα επαγγέλματα που πρέπει να ακολουθήσουν. Ό,τι γίνεται σύμφωνα με τη φύση του ατόμου, πετυχαίνει. Ενώ ό,τι είναι αντίθετο αποτυχαίνει».

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος συμβουλεύει: «Ο δάσκαλος δεν πρέπει να είναι ελεγκτικός, αλλά να τον χαρακτηρίζει η χριστιανική αγάπη». «Η συμπιεσμένη γνώση δεν μπορεί ν’ αφομοιωθεί». «Η διδασκαλία πρέπει να γίνεται με τρόπο ευχάριστο στα παιδιά και να χρησιμοποιεί εποπτικά μέσα προχωρώντας από τα συγκεκριμένα πράγματα προς τις έννοιες και τις ιδέες». «Κάθε μαθητής είναι μοναδική προσωπικότητα που χρειάζεται ανάλογη κάθε φορά συμπεριφορά και μεταχείριση».

Τιμούμε τους προστάτες της εκπαίδευσης και των γραμμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *