Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
Εκπαιδευτικές ΕπισκέψειςΣΤ' Τάξη

«Τα οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται»

Τα ιστορικά λόγια του αντισυνταγματάρχη Γεώργιου Δουράτσου αποδίδουν το μέγεθος του ηρωισμού των Ελλήνων στρατιωτών. Το οχυρό Ρούπελ δεν κατελήφθη ποτέ εξαιτίας της σκληρής αντίστασης των μαχητών και της ανθεκτικής κατασκευής του. Περισσότερα από ογδόντα χρόνια τώρα δίνει τη δική του μαρτυρία για τον τιμημένο αγώνα των Ελλήνων στρατιωτών και της άμυνάς τους για την υπεράσπιση και την ελευθερία της πατρίδας.

Οι μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ τάξης την Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2023, θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ρούπελ, το μεγαλύτερο από τα 21 οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Στο οχυρό θα επισκεφτούν τις δαιδαλώδεις υπόγειες στοές του, το μήκος των οποίων αγγίζει τα 4.251 μ., και το οργανωμένο στρατιωτικό μουσείο, στο οποίο εκτίθενται στολές, σημαίες, φωτογραφίες, οπλισμός του ελληνικού και γερμανικού στρατού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Ρούπελ υπήρξε ο κυματοθραύστης των Γερμανών εισβολέων στην Ελλάδα στις 6/4/1941. Οι υπερασπιστές του αντιστάθηκαν γενναία τρεις ολόκληρες μέρες στις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές. Ο Γερμανός συνταγματάρχης που παρέλαβε το οχυρό, έδωσε συγχαρητήρια στον διοικητή, εκφράζοντας τον θαυμασμό και την εκτίμησή του για την αντίσταση και τον ηρωισμό των Ελλήνων στρατιωτών. Τόνισε μάλιστα ότι για τους Γερμανούς αποτελούσε τιμή και υπερηφάνεια ότι είχαν ως αντίπαλο έναν τόσο ηρωικό στρατό.

Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης οι μαθητές και μαθήτριες θα επισκεφτούν το φράγμα της τεχνητής λίμνης της Κερκίνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *